Svijet
0

Lufthansa će porodicama žrtava morati isplatiti najmanje 140 miliona eura

Klix.ba
Direktor Lufthanse Carsten Spohr (Foto: AFP)
Direktor Lufthanse Carsten Spohr (Foto: AFP)
Porodice poginulih u rušenju aviona Germanwingsa u francuskim Alpama mogle bi biti kompenzirane više nego što je to uobičajno.

Naime, prema pravilima propisanim u Monstrealskoj konvenciji, aviokompanija mora porodici žrtve nesreće isplatiti početnih 20.000 eura. S druge strane, ukoliko porodica žrtve dokaže da je finansijska šteta nastala gubitkom člana najmanje 140.000 eura, Germanwings će morati platiti upravo taj iznos.

Činjenica da je rušenje aviona Germanwingsa vjerovatno uzrokovano namjerom kopilota, porodice će moći zatražiti puno veće cifre, piše BBC.

Finansijsko obeštećenje porodicama poginulih Germanwings i njegove osiguravajuće firme koštat će minimalno 27 miliona eura, ali ako se u obzir uzme namjera Andreasa Lubitza, ta bi svota lako mogla da skoči na minimalnih 140 miliona eura.

Također, isplata će se razlikovati u zavisnosti od mjesta življenja porodice ili poginulog člana. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo ne poznaju pojam duševne boli što nije slučaj u SAD-u gdje porodica može tražiti odštetu na osnovu boli zbog gubitka voljene osobe.

Lufthansa, vlasnica Germanwingsa, već je saopćila da će porodice poginulih dobiti unaprijed po 50.000 eura. Direktor kompanije Carsten Spohr se vrlo brzo nakon nesreće dotakao teme kompenzacije rekavši da će prioritet Lufthanse biti upravo dobrobit porodica nastradalih, piše BBC.