Egipat
238

Lopovi kranom pokušali ukrasti kip Ramzesa II, nisu uspjeli jer je bio pretežak

S. G.
Foto: Historyhit
Foto: Historyhit
Egipatske vlasti objavile su da su uhapsile tri osobe koje su pokušale kod Asuana pomoću dizalice ukrasti hiljadama godina star kip Ramzesa II težak deset tona, no u tome nisu uspjeli zbog težine same statue.

Državno egipatsko tužilaštvo saopštilo je da je odredilo četverodnevni pritvor za tri optužene osobe koje su pokušale ukrasti kip faraona u drevnom južnom gradu Asuanu, 675 kilometara južno od Kaira na rijeci Nil.

Prema izjavi, policija je objavila da su uhapšeni posjedovali oružje za ručno iskapanje, ali i dizalicu, koji su koristili kako bi podignuli kip i iskopali ga. Vlasti Asuana potvrdile su da je riječ o kipu Ramzesa II teškog deset tona, navodi se u saopštenju. Istraga o ovom slučaju je u toku.

Ramzes II, nazivan i Ramzes Veliki, faraon iz 19. dinastije, vladao je 67 godina. Jedan je od najvažnijih egipatskih vladara i njegova duga vladavina bila je vrhunac egipatske moći.

U Egiptu je dao podignuti niz monumentalnih građevina, među kojima hramove u Abu Simbelu, Tebi (Ramesseum), Luksoru i Memfisu.

U zadnjih desetak godina Egipat je uspio vratiti 29.000 antikviteta koji su su bili izneseni iz zemlje.