{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Londonski Times podržao Obamu kao budućeg američkog predsjednika

F
17.10.2008. u 11:12
0
2
Londonski Times podržao Obamu kao budućeg američkog predsjednika
0
Londonski Times podržao Obamu kao budućeg američkog predsjednika
Foto: AFP
Britanske novine Times u petak su podržale Baracka Obamu kao budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, tvrdeći da je demokratski kandidat pokazao "karakter, inteligenciju i razboritost".
"Na američkom je narodu da izabere idućeg predsjednika Sjedinjenih Država. Ipak, bilo bi naivno za čitaoce britanskih novina da pomisle kako nemaju nikakvih interesa u ishodu utrke između Baracka Obame i Johna McCaina", pišu novine.

"I ekonomska i vanjska politika trenutnog tima Bijele kuće ima veliki utjecaj na druge zemlje", piše Times u uvodniku, prenosi DPA.

Rasa se ne bi smjela zanemariti u ovim izborima, pišu novine.

"Ako Sjedinjene Države izaberu prvog afroameričkog predsjednika, britanski saveznik u borbi za slobodu i demokratiju poslao bi snažnu poruku. Ta poruka bi glasila da se kroz miroljubivu borbu i demokratski protest represija može prevazići, sloboda se može osvojiti i tolerancija može pobijediti. Obamino inauguralno predsjedničko obraćanje predstavljalo bi elokventnu propovijed o zapadnim vrijednostima", piše Times.

Harizma i viteštvo mogu dovesti jednog kandidata tako daleko, ali Obami treba mnogo više kad se govori o njemu kao o potencijalnom predsjedniku, piše Times.

"Najveće pitanje za Evropljane je da li će on biti u stanju dokazati da je dorastao sigurnosnim izazovima. Nemoguće je biti siguran u to", piše Times o tom aspektu.

"Konačno, potrebno mu je da se pokaže dobar u suočavanju s krizama", pišu britanske novine o Obami, istovremeno opisujući njegovog republikanskog suparnika Johna McCaina kao "autentičnog heroja" i hrabrog političara".

"Amerikanci imaju još mnogo pitanja oko Obame. Izbori nisu završeni. Nadamo se, međutim, da će njihov ishod biti Obamina pobjeda", piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: