Svijet
0

Londonski sud odlučio da Španovića izruči Hrvatskoj

FENA
Londonski sud presudio je u petak da bjegunac Milan Španović, osuđen u Hrvatskoj za zločine u glinskome kraju tijekom Domovinskog rata, treba biti izručen Hrvatskoj, izvijestila je Hrvatska televizija (HTV).

Nije nepravedno izručiti Španovića Hrvatskoj, niti će tamo biti ugrožena njegova ljudska i etnička prava, presudio je londonski sud, prenosi HTV.

Julian Atlee, odvjetnik Milana Španovića, potvrdio je HTV-u da je dobio zahtjev da pokrene žalbeni postupak na višoj instanci na odluku londonskog suda.

Španović (45) je osuđen 1994. u odsutnosti na 20 godina zatvora u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici, uključujući otvaranje vatre na nenaoružane građane, mučenje, pljačku i palež.

Španović se od 1998. skrivao u Velikoj Britaniji. Unatoč postojanju međunarodnog naloga za uhićenje, Španović je mirno živio u Carshaltonu u okrugu Surrey gotovo osam godina. Njegova je prošlost izbila na vidjelo u listopadu 2006. kada je dobio sudsku opomenu zbog krađe u dućanu u Suttonu.