Svijet
687

UZNEMIRUJUĆE / Londonski napadač krvavih ruku pred kamerom govorio o napadu

Klix.ba
Britanska policija je i dalje na ulicama, a saobraćaj je zatvoren u Woolwichu u Londonu gdje su dvojica muškaraca mačetom mučki ubila britanskog vojnika.

Objavljene su fotografije obojice osumnjičenih na kojima se vidi kako nose noževe i mačetu umrljane krvlju. Osumnjičeni se nalaze u bolnici nakon što su u razmjeni paljbe s policijskim snagama ranjeni. Obojica su za sada stabilno, a čuvaju ih naoružani stražari u bolnicama, javlja BBC.

Napadači su nakon napada snimili i video u kojem govore:

"Kunemo se Allahom Svemogućim da se nikada nećemo prestati boriti protiv vas. Ovo smo uradili samo zato što muslimani umiru svaki dan. Britanski vojnik bio je 'oko za oko, zub za zub'. Izvinjavamo se ženi koja je morala ovo vidjeti danas, ali u našim zemljama ovo žene gledaju svaki dan. Vi ljudi nikada nećete biti sigurni. Smijenite vladu. Oni ne brinu za vas".

Prema izjavama očevidaca, oni su prišli vojniku i zabadali nož u njega, a potom su ga odvukli sa trotoara na cestu i tamo ostavili.

Premijer Velike Britanije David Cameron održao je konferenciju za novinare u Parizu gdje se trenutno nalazi na kojoj je izjavio kako postoje snažne indikacije da je riječ o terorističkom napadu.