The Times
0

Londonski City strahuje od Bruxellesa

FENA
Britanski listovi izražavaju u subotu zabrinutost zbog izbora bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova Michela Barniera na mjesto povjerenika Evropske unije za unutarnje tržište, jer će ovaj poznati i striktni "protekcionist" biti nadležan za krojenje budućih zakona o bankarskom i finansijskom sektoru, koji bi mogli ozbiljno ugroziti poslovanje londonskog Cityja.

Listovi navode da je on dobio ovo mjesto nakon intenzivnog lobiranja franucuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, što je doprinijelo kritičkoj raspravi o taktici britanskog premijera Gordona Browna.

The Times smatra da je Brown "nadigran" i da je pristao na imenovanje ledi Catherine Ashton za visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, čime je izgubio priliku da na važnu ekonomsku funkciju dođe britanski predstavnik.

Izvori u Cityju kažu da je ovo prava katastrofa za Britaniju, s obzirom na to da je Barniere veliki kritičar slobodnog tržišta i da bi mjere koje će on uvesti mogle vezati ruke britanskim finansijskim institucijama.

Britanska vlada tvrdila je kako čini sve da ovaj položaj ne padne u ruke Francuza, kao protivnika nereguliranih finansijskih praksi poput hedge fondova i sada, kada u tome nije uspjela, svim silama se trudi osigurati da u sedmočlanom kabinetu Michela Barniera bude bar jedan čovjek iz Cityja, piše Times.