Dramatično stanje
5

Londonske bolnice pretrpane pacijentima zaraženim koronavirusom, najavljen "cunami"

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bolnice u britanskoj prijestolnici pretrpane su pacijentima zaraženim koronavirusom, a Covid-19 ne zaobilazi ni medicinsko osoblje, javljaju strani mediji.

Chris Hopson, izvršni direktor NHS Providers, koji predstavlja šefove bolnica, izjavio je za BBC da su londonske bolnice doživjele "eksploziju" teško bolesnih pacijenata, upoređujući to s "kontinuiranim cunamijem".

Hopson je rekao da su bolnice posljednjih sedmica povećale kapacitete za intentivnu njegu između pet i sedam puta, međutim, rukovodioce je alarmirala brzina kojom se kreveti pune u glavnom gradu, piše The Guardian.

On je napomenuo da su problemi pogoršani i zbog situacije s medicinskim osobljem. Za jedan dio njih se već sumnja da su inficirani koronavirusom, jedan dio ne dolazi na posao jer zbog svojih hroničnih oboljenja spada u rizične kategorije.

"Oni se bore s eksplozijom broja teško bolesnih pacijenata. Međutim, nije samo broj pacijenata u pitanju, već i brzina kojom stižu i teško stanje u kojem se nalaze. Pričaju o talasu za talasom. Ja bih rekao kontinuirani cunami. Kao što mi je jedan ljekar rekao, ovo su mnogo veće brojke nego što ste ikada mogli zamisliti", kazao je Hopson za BBC.

Inače, u Velikoj Britaniji danas nema novih zaraženih koronavirusom, dok se 135 njih oporavilo, ukupno je zaraženih 9.529 osoba, od čega su 163 u kritičnom stanju.