Svijet
0

Londonska štampa jednodušna: Izrael je izgubio rat

FENA
Londonski Independent u utorak je objavio na naslovnoj strani rezultat svog istraživanja među stanovnicima Izraela o primirju u južnom Libanu pod naslovom 'Izraelska presuda: izgubili smo rat'.

Dok je premijer Olmert priznao poslanicima parlamenta u ponedjeljak da je bilo nedostataka u vođenju 34- dnevnih vojnih operacija, boreći se za svoj politički opstanak - poražavajući rezultati ankete među Izraelcima pokazuju kako veći dio izraelske javnosti vjeruje da Izrael nije ostvario nijedan od svojih vojnih ciljeva tokom sukoba ili je u najboljem slučaju ostvario samo neke od njih, piše Independent.

Daily Telegraph, uz fotografije izraelskih vojnika koji se vraćaju kućama poslije proglašenja primirja - piše da je 'Izrael ponižen oružjem iz Irana' i objašnjava da su dokazi nađeni na napuštenim položajima Hezbollaha u južnom Libanu jasno pokazali da su Sirija i 'i skoro sigurno Iran' snabdijevali Hezbollah antitenkovskim raketama.

Te rakete su otupile moć nekada nepobjedivog izraelskog naoružanja, piše Daily Telegrpah.

Observer javlja iz mjesta Aita Shaab u Libanu, gdje su sukobi počeli 12. jula, da se raseljeni vraćaju razorenim kućama dok libanski narod tvrdi da je odnio pobjedu u ratu.