Svijet
0

Londonska policija spriječila terorističke napade

FENA
Londonska policija objavila je da je spriječila seriju terorističkih napada na više aviona na aerodromu Heathrow. Svi avioni, kako je saopćeno, trebalo je da polete, između ostalog, iz Londona ka New Yorku, Washingtonu i Kaliforniji.

Britanska policija je saopćila da je "osujetila zavjeru s ciljem da se tokom leta, aktiviranjem eksploziva sakrivenog u prtljagu, dignu u zrak avioni na relacijama između Britanije i SAD-a", javlja BBC.

Pomoćnik glavnog komandanta britanske policije, Paul Stephenson, pred sjedištem Scotland Yarda dao je sljedeću izjavu:

"Osujetili smo teroristički plan čije bi posljedice bile smrt i uništavanja velikih razmjera. Glavni komesar je odao priznanje antiterorističkom odjeljenju londonske policije na obavljenom poslu i sprečavanju već spomenutih aktivnosti", rekao je on.

Britanski ministar unutrašnjih poslova John Reid je rekao da je navodna zavjera bila velikih razmjera:

"Tokom noći, uz puno znanje ministara, policija je izvela veliku antiterorističku operaciju s ciljem da osujeti, kako vjerujemo, veliku prijetnju Britaniji i njenim međunarodnim partnerima", rekao je Reid.

U policijskoj operaciji uhapšen je 21 navodni terorist - većinom u Londonu i okolini.

Britanska vlada je podigla stepen sigurnosti na najviši - kritični nivo, a svi letovi ka glavnom londonskom aerodromu Heathrow su otkazani, ukoliko nisu već bili u vazduhu.

Američka vlada je takođe podigla stepen uzbune zbog opasnosti od terorističkog napada na najviši nivo, pogotovo na komericjalnim letovima iz Britanije.

Predstavnik za štampu uprave britanskih aerodroma Tony Douglas objasnio šta putnici ne mogu da unose u avione:

"Svi putnici moraju da budu ručno pregledani, što podrazumijeva i pregled obuće, a svi predmeti koje nose sa sobom moraju da budu skenirani u našim aparatima. Svaka tečnost koja bude nađena kod putnika bit će smjesta oduzeta. Nećemo dozvoliti unošenje pića u bocama u avione."

Douglas Alexander, ministar saobraćaja, rekao je da se na svim aerodromima provode vanredne kontrole, posebno na aerodromu Heathrow.

"Svi britanski aerodromi podigli su sigurnost na najviši stepen. Naša želja je da putnici što prije nastave putovanja ka željenim destinacijama, ali će, nažalost, sve ovo utjecati na promjene režima na svim aerodromima u zemlji. Sav prtljag će biti provjeren, osim onog s medicinskom opremom. Za letove ka SAD-u bit će uvedeno dodatno osiguranje. Molimo putnike za razumijevanje u ovim teškim okolnostima", rekao je on.

Putnicima ni na jednom letu u Velikoj Britaniji više nije dozvoljeno da u avion unose ručni prtljag, već samo neophodne stvari - pasoše i novčanike - i to u providnim kesama.

Velike svjetske aviokompanije masovno otkazuju letove za London, a policija pretpostavlja da je plan bio da se obori čak devet aviona na linijama ka Sjedinjenim Državama.

U prošlogodišnjim terorističkim napadima u Londonu 7. jula poginule su 52 osobe.