David Miliband
0

London zabrinut zbog prevara na izborima u Afganistanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Velika Britanija je "zabrinuta" zbog "vrlo teških optužbi za prevare" u više desetaka birališta tokom predsjedničkih izbora održanih 20. augusta u Afganistanu, izjavio je u petak britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

Komisija za izborne žalbe saopćila je u četvrtak da je naredila prva poništavanja lažnih glasačkih listića iz 83 biračka mjesta, od 23.000 u cijeloj zemlji.

"Iz tog razloga Ujedinjene nacije su oformile Komisiju za izborne žalbe i iz tog razloga ona je poništila rezultate iz 83 birališta. Razumije se da smo zabrinuti zbog vrlo teških optužbi za prevare", izjavio je ministar u petak za BBC News.

"Ne bi bilo dobro optuživati, a ne potkrijepiti to činjenicama, ali će Komisija razmotriti svaki slučaj", kazao je on. Mi smo odlučni da otkrijemo svaki pokušaj korupcije i prevare", kazao je Miliband, prenosi AFP.

On je nagalsio da će afganistanski predsjednik Hamid Karzai biti izabran ako dobije više od 50 posto glasova. Ako ne dobije, bit će neophodan drugi krug glasanja.

Prema posljednjim rezultatima koji su u utorak prikupljeni iz 91,6 posto birališta, dosadašnji predsjednik Karzai vodi s 54,1 posto osvojenih glasova, dok je njegov rival Abdullah Abdullah dobio 28,3 posto glasova.