London zabranio islamističku organizaciju Islam4UK

F
FENA
12.1.2010. u 12:04
0
7
London zabranio islamističku organizaciju Islam4UK
0
London zabranio islamističku organizaciju Islam4UK Vođa organizacije Anjem Choudary (Foto: AFP/Pool/File)
Britanska vlada će zabraniti ekstremističko islamističko udruženje Islam4UK koje je planiralo jedan kontroverzni marš protv rata u Afganistanu, izjavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Alan Johnson.
Zabrana organizacije "Islam4UK" ili fonetski "Islam for UK" (Islam za Veliku Britaniju) trebalo bi da stupi na snagu u četvrtak. Članovi organizacije bi mogli dobiti 10 godina zatvora.

Ministar je naglasio da je ova organizacija pokušala izbjeći prethodnu zabranu promijenivši ime.

"Pripremio sam dekret za zabranu Al-Muhajirouna, Islam4UK i još izvjesnog broja drugih imena koje koristi organizacija", objasnio je Johnson, podsjetivši da je organizacija "već bila zabranjena pod imenima Al-Ghurabaa i The Saved Sect".

"Zabrana je stroga mjera, ali je nužna kako bi se pobijedio terorizam", naglasio je ministar.

Vođa organizacije Anjem Choudary, u razgovoru za radio BBC 4, negirao je da su članovi njegove organizacije umiješani u nasilne akcije i osporio zabranu.

"Terorizam je u rječniku definiran kao upotreba sile nad jednom zajednicom ili dijelom zajednice, a to je upravo ono što britanska vlada čini u Iraku i Afganistanu, pa čak i na nacionalnom planu, a mi smo postali ekstremistička organizacija jer smo to rekli", izjavio je Choudary.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: