Svijet
0

London: Uhapšeno više od 1000 ljudi, optuženo 600

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Velikoj Britaniji je od početka nereda uhapšeno više od 1700 ljudi, a u glavnom gradu je skoro 600 osoba optuženo za nasilje, stvaranje nereda i krađu, saopćila je danas policija.

Samo u Londonu je uhapšena 1051 osoba, od kojih je optužena 591, a sudovi u britanskoj prijestolnici, kao i u Birminghamu i Manchesteru, radili su već drugu noć kako bi procesuirali osumnjičene prijestupnike, prenio je AP.

Tokom šest dana nereda više stotina ljudi je u nekoliko britanskih gradova pljačkalo radnje, palilo zgrade i automobile, a u nasilju je život izgubilo pet osoba.

Policija je odbacila tvrdnje da je njihov prvi odgovor na nerede bio previše blag, reagirajući na izjavu britanskog premijera Davida Camerona da je na ulicama bilo malo policajaca i da je taktika koju su u početku primjenjivali bila pogrešna.

Predsjednik Asocijacije načelnika policijskih službi Hu Orde priznao je da se policija suočila s "nezapamćenom situacijom i jedinstvenim okolnostima", ali je istakao da je policija, a ne "političko miješanje", stavila situaciju pod kontrolu.