Svijet
0

London: Uhapšeni četiri urednika The Suna i jedan policajac

FENA
Zgrada londonske policije (Foto: Arhiv)
Zgrada londonske policije (Foto: Arhiv)
Britanska policija uhapsila je u subotu četiri sadašnja i bivša uposlenika lista Sun, najprodavanijeg tabloida medijskog magnata Ruperta Murdocha, i jednog policajca u okviru istrage o novinarskom podmićivanju dužnosnika i policajaca.

Policija je također pretražila londonske urede Suna, lista u vlasništvu Murdochove kompanije News Internationala, britanskog ogranka korporacije News Corp, u okviru istrage povezane s onom o prisluškivanju i hakiranju telefona zbog koje je ugašen tabloid News of the World, također dio Murdochove korporacije.

Uprava News Corpa i interna komisija kompanije, osnovana nakon izbijanja skandala u vezi s prisluškivanjem, u subotu su saopćili da je policijska operacija rezultat informacija koje je otkrila ta komisija i predala ih vlastima.

"News Corporation je prošlog ljeta obećao da se neprihvatljivi načini prikupljanja vijesti više neće ponoviti", saopćila je komisija i potvrdila hapšenje četvero "bivših i sadašnjih uposlenika" Suna.

Po informacijama Reutersa, radi se o četvorici bivših ili sadašnjih urednika rubrike crne hronike u listu. Peti uhapšeni je 29-godišnji policajac iz centralne londonske policijske stanice.