Sky News
0

London u strahu od napada terorista u toku olimpijade

Sarajevo-x.com
Teroristi bi olimpijadu u Londonu 2012. godine mogli iskoristiti za napade na fizičke mete i one u cyber prostoru, upozoravaju stručnjaci za sigurnost Velike Britanije.

Profesor Peter Sommer sa Londonske škole ekonomije istakao je koliko je sigurnost važna u toku samih olimpijskih igara, javlja Sky News.

Napadi u virtuelnom svijetu samo su jedan od aspekata koje će analizirati Chris Allison iz Metropolitan policije.

On samo za borbu s terorističkim prijetnjama raspolaže budžetom od 600 miliona funti (oko 670 miliona eura). Osim uobičajene brige oko uspostavljanja sigurne sredine, mora voditi računa i o terorizmu i kriminalu, ali i prodaji ulaznica, potencijalnim hakiranjima web stranica organizatora i drugim krivičnim djelima.

U Vancuoveru je sa kanadskom policijom razmjenjivao iskustva i informacije, te se nada da će biti u stanju rukovoditi jednom od najvećih policijskih operacija koju je Velika Britanija ikad vidjela.

Na ulicama Londona će u toku olimpijade biti raspoređeno između 8.000 i 9.000 policajaca, te 6.500 specijalaca.

Cilj policije je do početka igara pronaći i uhapsiti planere napada.

"Ovo nije događaj čiji početak možete prolongirati za nekoliko sati", kaže Allison, dodajući kako je u Vancouveru sve išlo po planu. "Mislim da je bez sumnje naš najveći problem terorizam i naš posao je da osiguramo ulice tako da se ljudi mogu svuda kretati i dobro provesti."