Svijet
0

London traži da Moskva preispita zabranu Britanskog vijeća

FENA
Britanski premijer Gordon Brown izjavio je u četvrtak kako je neprihvatljiv plan Rusije da od 1. januara zatvori sve regionalne urede Britanskog vijeća, institucije britanske vlade za kulturu.

"To je krajnje neprihvatljivo. Mi želimo da se od te akcije smjesta odustane", rekao je Brown poslanicima u Londonu zatraživši da Moskva preispita svoju odluku, prenio je Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je u srijedu Veliku Britaniju da će od početka iduće godine privremeno zabraniti rad Britanskog vijeća u svim oblastima Rusije, osim u Moskvi, s obzirom da, kako tvrdi, tri regionalna ureda nisu registrirana.

Zvanični predstavnik ministarstva vajskih poslova Mihail Kaminjin rekao je u četvrtak da je razlog odsustvo "normativno-pravne baze koja uređuje aktivnosti Britanskog vijeća u Rusiji".

Odnosi Velike Britanije i Rusije su na najnižem stupnju od vremena "hladnog" rata zbog međusobnih optužbi za špijunažu poslije prošlogodišnjeg ubistva u Londonu bivšega ruskog obavještajca Andreja Litvinjenka, podsjetila je britanska agencija.

Dvije zemlje su ljetos proglasile po četvero diplomata personama non grata nakon odbijanja Rusije da izruči biznismena Andreja Lugovoja, osumnjičenog u Londonu za trovanje Litvinjenka radioaktivnim polonijem.

"Nije tajna da obavještajne službe aktivno rade u Britanskom vijeću", rekao je u četvrtak Lugovoj na kongresu LDPR-a, stranke koju će predstavljati u parlamentu nakon što je osvojio poslaničko mjesto na izborima 2. decembra.

"Prisustvo Britanskog vijeća u Rusiji u skladu je s međunarodnim zakonom", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

On je naveo da će, bude li Rusija provela svoju prijetnju, to biti "ozbiljan napad na legitimnu kulturnu instituciju britanske vlade i izraz nepoštivanja vladavine prava, koji će štetiti ugledu Rusije širom svijeta".

Milliband je, kako je rekao, o tome obavijestio partnere u EU i Grupi sedam najrazvijenijih zemalja.

Britansko vijeće je neprofitna organizacija britanske vlade i kao takva ima svoje misije u 109 zemalja, gdje olakšava poslovne kontakte, pruža usluge vezane za učenje engleskog jezika i akademske testove za studente koji žele da studiraju u Velikoj Britaniji.