Svijet
0

London: Svi osumnjičeni uhapšeni, policija nastavlja istragu

NINA
Fotografija uhapšenog u Rimu Osmana Hussaina
Fotografija uhapšenog u Rimu Osmana Hussaina
Iako su sva četvorica osumnjičenih za neuspjele napade na londonski javni prevoz 21. jula u pritvoru, britanska policija nastavlja istragu i kaže da je još prerano govoriti o kraju akcije.

Šef londonske protuterorističke jedinice Peter Clarke upozorio je da se ne treba previše opustiti.

“Unatoč napretku koji je učinjen u istrazi, ne smijemo biti previše samodopadni. Prijetnja je i dalje tu i vrlo je stvarna. Građani moraju biti pažljivi i spremni. Želim ih uvjeriti da činimo sve da bi ih zaštitili”, rekao je šef protuterorističkog odjela londonske policije Peter Clarke.

U velikoj operaciji naoružana je policija u petak upala u stanove u četvrti Notting Hill na zapadu Londona i uhapsila tri osobe.

Posljednjeg osumnjičenog bombaša Osmana Husseina uhapsila je talijanska policija u Rimu.

BBC javlja kako policija i obavještajne službe još trebaju otkriti ko regrutira i podupire bombaše, te spremaju li se novi napadi. Policija nastavlja ispitivanje trojice ključnih osumnjičenika uhvaćenih jučer u Londonu i u srijedu u Birminghamu, a traži izručenje i četvrtog, uhapšenog u Rimu.

Inače, londonska policija je sinoć uhapsila i dvije žene na jednom od glavnih željezničkih kolodvora u Londonu, Liverpool Street, a izvršila je i raciju na jednoj adresi u jugoistočnom Londonu. Istražitelji provjeravaju i je li još jedan hapšenik povezan s petom bombom.