Svijet
0

London: Supruzi terorista 15 godina zatvora

FENA
Foto: Metropolitan Police
Foto: Metropolitan Police
Suprugu jednog od izvršilaca neuspjelih napada 21. jula 2005. godine u Londonu, koja je proglašena krivom zato što nije obavijestila policiju o terorističkoj zavjeri za koju je znala, britanski sud je u četvrtak osudio na 15 godina zatvora.

Tridesetdvogodišnja Yeshi Girma je znala da njen suprug Hussain Osman namjerava ubiti ljude u višestrukim napadima u glavnome britanskom gradu i mogla je spriječiti napade da je obavijestila policiju, naglasio je u srijedu tuižitelj Max Hill pred sudom Old Baily u centru Londona.

Sudsko vijeće ju je u srijedu poslijepodne progalsilo krivom zbog zadržavanja informacija koje se odnose na terorističku zavjeru i zbog toga što nije imala "legitimnu ispriku" za svoju šutnju.

Proglašena je krivom za pomaganje zločincu i zato što nije otkrila da je znala za umiješanost svoga supruga u zavjeru.

Sudac Paul Worsley se u četvrtak, izrekavši presudu, obratio mladoj ženi koja je prešla na islam: "Vi ste već dijelili Osmanova ekstrema razmišljanja o islamu i organizirali ste plan bijega oca vaše troje djece nakon što nije uspio da zauzme svoje toliko priželjkivano mjesto u raju."

Ona je te optužbe negirala. Njen brat i sestra su osuđeni na po deset godina zatvora zato što su prešutjeli informacije.

Neuspjeli napadi 21. jula uslijedili su tačno dvije sedmice nakon napada u javnom prijevozu u Londonu, u kojim je izgubilo život 56 osoba, a više od 700 ranjeno.

U napadu 21. jula bombe podmetnute pod metro nisu eksplodirale zbog greške u proračunu pri pravljenju eksploziva.

Četvorica terorista su u julu 2007. godine osuđena svaki na 40 godina zatvora nakon što su proglašeni krivim za "zavjeru s ciljem izvršenja ubistava".