Svijet
0

London SAD-u izručio dva navodna terorista

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski ministar odbrane John Hutton priznao je u četvrtak, prvi put, da je Velika Britanija predala 2004. američkim snagama u Iraku dvojicu navodnih terorista, koji su potom ispitivani u Afganistanu, gdje je CIA imala tajne zatvore.

U svom obraćanju pred poslanicima, Hutton je naglasio da su ova dva muškarca, čije identitete nije otkrio, bili pripadnici skupine Lashkar-e-Taiba, bliske Al-Qaidi, i da su uhapšeni u regiji Bagdada u februaru 2004.

"Oni su predati Amerikancima, koji su ih držali u zatvorima u okviru uobičajene procedure, zatim su ih prebacili prema američkom zatvorskom centru u Afganistanu", dodao je on.

"Sa zakašnjenjem, evidentno je da se trebalo raspitati o prebacivanju ove dvije osobe u to vrijeme u Afganistan", priznao je ministar, najavljujući zaključke izvještaja koji je upravo dobio.

U februaru 2008. britanski ministar vanjskih poslova David Miliband potvrdio je javno, sa žaljenjem, što je CIA koristila u dva navrata britanski teritorij Diega Garcie, u Indijskom okeanu, za tajno prebacivanje ova dva zatvorenika osumnjičena za terorizam.