{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London: Pristalice planiranja spola djeteta slijede Frankensteina

N
26.3.2005. u 11:04
0
0
London: Pristalice planiranja spola djeteta slijede Frankensteina
0
London: Pristalice planiranja spola djeteta slijede Frankensteina
Komisija britanskog parlamenta za nauku i tehnologiju optužena je da se upušta u Frankesteinov posao, jer je predložila da se roditeljima dozvoli, prilikom vještačke oplodnje, da sami biraju spol djeteta.
Sporni izvještaj Komisija je usvojila 14. marta, ali u spornim okolnostima, jer je četiri od 10 članova Komisije bojkotiralo glasanje.

Međutim, pet članova Komisije je potom odbilo potpisati usvojeni izvještaj i objavilo zajedničko saopštenje u kojem ga opisuju kao "etički tendenciozno i neozbiljno", podsjetila je agencija AFP.

Dokumenat ostavlja na volju roditeljima da biraju genetski materijal svog budućeg djeteta prilikom oplođenja in vitro ne samo da bi izbjegli prenošenje teških genetskih oboljenja, već i da bi odabrali njegov spol.

Prema novom prijedlogu, za takve odluke mjerodavni su samo budući roditelji i liječnici, a potpuno se isključuje do sada neophodno mišljenje tijela zaduženog za nadgledanje umjetne oplodnje HFEA.

Prilikom umjetne oplodnje moguće je unaprijed odrediti spol djeteta selekcijom sperme i preimplatornom dijagnostikom, a uvijek preostaje opcija uništavanja embriona koji ne odgovara danim zahtjevima.

Procedura je trenutno dozvoljena u Velikoj Britaniji samo kada treba da se izbjegnu teška genetska oboljenja vezana za spol, na primjer hemofilija. Ali je zato potpuno legalna u Španiji i SAD-u.

Prema novom dokumentu, više nije neophodno provjeriti podobnost roditelja kandidata za vještačku oplodnju, jer bi se to moglo smatrati diskriminacijom. Klinike koje vrše te usluge mogu, kao u slučajevima usvajanja djece, uraditi psihološki profil budućih roditelja, što rijetko čine jer ne žele obeshrabriti eventualne klijente.

Organizacije za bioetiku smatraju da određivanje spola djeteta ne treba ostaviti na volju roditeljima, jer se u tom slučaju "djeca pretvaraju u potrošnu robu i dozvoljava se da stereotipi u vezi spola djece određuju ko može da se rodi, a ko ne".

Pravo izbora bi se odmah proširilo i na boju očiju, kose, nivo inteligencije i slično, a to se graniči s "oponašanjem Frankensteina, što je skandalozno".

Britanska vlada je saopštila da će uzeti u obzir te primjedbe kada se, nakon parlamentarnih izbora početkom maja, bude radilo na reviziji zakona o bioetici iz 1990.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: