Svijet
0

London poziva predstavnike Azije i Afrike na samit G-20

FENA
London je saopćio u petak da je pozvao predstavnike afričkoga i azijskog kontinenta na samit grupe G-20 koji će se početkom aprila održati u Londonu kako bi pokušali pronaći rješenje svjetske krize.

Britanski premijer Gordon Brown naglasio je kako ovi pozivi "ne odražavaju samo novu realnost svjetske ekonomije nego bi trebalo da sve potencijalne mjere učine djelotvornijim", navodi se u saopćenju koje prenosi AFP.

Samit će 2. aprila u Londonu okupiti zemlje iz grupe G-20, Njemačku, Kanadu, SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Japan, kao i velike ekonomije u razvoju.

Udruženje naroda jugoistočne Azije (ASEAN), kojim trenutno predsjedava Tajland, i Novo partnerstvo za razvoj Afrike (NEPAD) također su pozvani, kao i Jean Ping, bivši gabonski ministar vanjskih poslova i predsjednik Komisije Afričke unije, precizirao je Downing Street.

Lista pozvanih je znatno proširena u odnosu na posljednji samit grupe G-20 u Washingtonu u novembru.

"Da bismo na djelotvoran način odgovorili na svjetsku krizu, treba da okupimo partnere iz cijelog svijeta", naglasio je britanski premijer.

Brown je pozvao ove sedmice na "veliki svjetski kompromis" radi savladavanja ekonomske krize.

On je u nekoliko navrata pozivao na reformu financijskih institucija, kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Evropski lideri iz grupe G-20 sastat će se u nedjelju u Berlinu kako bi pokušali postići zajednički stav prije samita u aprilu.