Svijet
0

London: Policija objavila snimke bombaša na putu u smrtonosnu misiju

NINA
Foto: BBC
Foto: BBC
Londonska je policija objavila snimke nadzornih kamera i fotografije svih četiriju muškaraca za koje se vjeruje da su bili napadači u prošlosedmičnim napadima na javni prijevoz u Londonu, u kojima je poginulo 55 ljudi.

Kako je javio BBC, snimila ih je nadzorna kamera na stanici Luton, u sjevernom dijelu grada, dok su zajedno putovali prema King's Crossu, u blizinu mjesta gdje su se dogodila sva četiri napada.

Policija je potvrdila i imena sve četvorice: Muhammad Sidique Khan (30), Shehzad Tanweer (22), Hasib Mir Hussain (18) te 19-godišnji Germaine Lindsay.

Posljednji imenovani osumnjičenik je Germaine Lindsay, koji je rođen na Jamajci.

Njegova ga je porodica opisala kao dobrog i brižnog supruga i oca, koji nije pokazivao znakove da bi učinio, kako su se izrazili, zvjerski zločin.

Vjeruje se da je Hussain odgovoran za eksploziju u autobusu, u kojoj je poginulo 13 ljudi. Khan je detonirao bombu na Edgware Roadu, ubivši šest ljudi, Tanweer kod Aldgatea, gdje je također bilo šest žrtava, dok je Lindsay izazvao eksploziju na Russell Squareu, pri čemu je ubio 26 ljudi.

Pakistanska vlada je najavila da će islamske vjerske škole, poznate kao madrase, staviti pod strog nadzor nakon što je ustanovljeno da je jedan od bombaša (Tanweer) pohađao jednu od tih škola prošle godine.