Svijet
0

London osudio Mugabeovo prisustvo na samitu FAO-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prisustvo zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea na samitu Organizacije ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu je za "žaljenje", ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Gordona Browna.

"Naravno, naš stav vezano za Mugabea je dobro poznat" podsjetio je glasnogovornik na brifingu. "Mislimo da je naročito za žaljenje to što se odlučilo da on učestvuje tom samitu s obzirom na svoj vlastiti doprinos problemima vezanim s prehrambenom situacijom u Zimbabveu", dodao je on.

Veliku Britaniju na samitu u Rimu zastupat će ministar za međunarodni razvoj Douglas Alexander.

"On se neće sastati s Mugabeom", prokomentirao je glasnogovornik. Ako se Alexander nađe na istom mjestu gdje i zimbaveanski predsjednik, on s njim neće biti ni u kakvom kontaktu", rekao je on.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji je u ponedjeljak stigao u Rim, zvanično će otvoriti u utorak ujutro međunarodnu konferenciju koju organizira agencija UN-a za prehranu i poljoprivredu.

U radu samita učestvovat će mnogi svjetski lideri, među kojima francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, brazilski Luiz Inacio Lula da Silva, španski Jose Luis Rodriguez Zapatero, ili senegalski Abdulaye Wade, ali i iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad i njegov zimbabveanski kolega Robert Mugabe.