Ništa od otcjepljenja
4

London odbio zahtjev Škotske za održavanje novog referenduma o nezavisnosti

Dž. L.
Boris Johnson i Nicole Sturgeon
Boris Johnson i Nicole Sturgeon
Britanski premijer Boris Johnson odbacio je zahtjev liderke SNP-a Nicole Sturgeon za drugi referendum o nezavisnosti Škotske, tvrdeći da bi on samo nastavio političku stagnaciju kakvu Škotska živi u posljednjoj deceniji.
Sturgeon, prva ministrica Škotske, istakla je da želi održati drugi referendum u drugoj polovini ove godine. Ovakva odluka uslijedila je nakon što je stranka SNP, koju predvodi Sturgeon, osvojila 48 od 59 mjesta u Škotskoj na općim izborima, pišu britanski mediji.

Ipak, Johnson je u svom pismu škotsku premijerku podsjetio da su ona i njen prethodnik obećali da će referendum o nezavisnosti iz 2014. godine biti "jednom u generaciji glasanja". Britanski premijer stoga je insistirao da vlada u Velikoj Britaniji nastavi podržavati demokratsku odluku škotskog naroda i obećanje koje im je dala Sturgeon.

Johnson je, između ostalog, pozvao škotske vlasti na saradnju i jačanju ekonomije te međunarodne pozicije Velike Britanije.

Međutim, Sturgeon tvrdi da je referendum iz 2014. rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila izlazak Škotske iz Evropske unije.

Podsjećamo, vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Sturgeon zagovaraju odcjepljenje Škotske od Velike Britanije u čijem sastavu su još i Engleska, Wels i Sjeverna Irska.