Svijet
0

London odbija objaviti zapisnike sa sastanaka pred napad na Irak

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanska vlada objavila je u utorak da će uložiti veto da se blokira objavljivanje zapisa sa zadnjih važnih sastanaka tokom kojih su bivši premijer Tony Blair i njegovi ministri donijeli kontroverznu odluku 2003. da učestvuju u ratu u Iraku.

Ministar pravde Jack Straw ocijenio je, u svojoj izjavi pred Zastupničkim domom, da bi objavljivanje tih zapisa moglo "nanijeti teške štete" povjerljivosti sastanaka kabineta, koji okuplja glavne ministre britanske vlade.

"Ta mogućnost nije od javnog interesa", ocijenio je Straw, precizirajući da će upotrijebiti veto, prvi put u Velikoj Britaniji, da blokira objavljivanje zapisnika sa zadnjih sastanaka.

Sud zadužen da prati poštivanje slobode informiranja naredio je krajem januara da se objave zapisnici sa dva sastanka održana 13. i 17 marta 2003., kada se razmatrao legalitet vojne intervencije u Iraku s tačke gledišta međunarodnoga prava.

"Odlučili smo da je javni interes da se sačuva povjerljivost minuta dvaju sastanaka kabineta tokom kojih su ministri odlučili da angažiraju snage za vojnu akciju u Iraku manji od javnog interesa da se otkriju ti detalji", zaključio je sud.

Bivši premijer Tony Blair oštro je kritikovan u svojoj zemlji i inozemstvu zbog toga što je podržao odluku američkoga predsjednika Georgea W. Busha da osvoji Irak bez zelenog svjetla Ujedinjenih naroda 2003.

Razgovori kabineta posebno su se odnosili na mišljenje najvišeg suca u zemlji Petera Goldsmitha o legalitetu intervencije u Iraku.

Blairova vlada dugo je odolijevala pozivima za objavljivanje zaključaka lorda Goldsmitha, ali su neki odlomci ipak bili predmetom curenja informacija kroz štampu tokom parlamentarnih izbora 2005.