Svijet
0

London: Odana počast žrtvama, potraga za organizatorima napada

NINA
Dvominutnom šutnjom London je danas, sedam dana poslije terorističkih napada u gradskom prevozu, odao počast žrtvama bombi terorista.

U cijelom gradu je stao promet, avioni s pet londonskih zračnih luka nisu ni polijetali ni slijetali i milioni ljudi na ulicama i ispred svojih kuća je stajalo u tišini.

Početak i kraj šutnje je označilo legendarno zvono osiguravajuće kompanije Lloyd, koje je u historiji tradicionalno označavalo da se dogodila nesreća.

U novije vrijeme to zvono je zvonilo 11. septembra 2001. i 26. decembra prošle godine kada se dogodila tragedija s tsunamijem.

Večeras će na londonskom Trafalgarskom trgu biti održano i bdijenje.

Ni sedam dana poslije serije terorističkih napada u podzemnoj željeznici i gradskom prevozu još uvijek se ne zna tačan broj poginulih ljudi. Policija i ekipe za istragu još uvijek nisu izvadili sva tijela nastradalih iz tunela stanica King's Cross.

Službeno se i dalje govori o 52 poginula putnika gradskog prevoza, ali štampa procjenjuje, na osnovi broja onih koji se vode kao nestali, da bi konačan broj žrtava mogao premašiti 80.

Još uvijek su nejasne okolnosti terorističkih napada, a primjetna je i velika konfuzija u informacijama koje saopštava policija usprkos činjenici da je saopštila da je identificirala četiri osobe koje su, tvrdi se, izvele te napade.

Imena trojice su već saoštena, a četvrto ime još službeno nije obznanjeno.

Prema policiji osumnjičeni su Shahzad Tanweer (22), Hasib Hussein (18) i Mohammed Sidique Khan (30). Sva trojica su muslimani pakistanskog porekla rođeni u Velikoj Britaniji. Živjeli su u Leedsu.

Četvrti osumnjičeni je rođen u Pakistanu, ali je kao dijete došao u Britaniju. Policija tvrdi da su oni poginuli u bombaškim napadima, ali da nisu teroristi samoubice.

Sudeći prema građanima koji se telefonom javljaju radiju BBC mnogi, zbog konfuzije i kontradiktornih informacija, ne vjeruju u saopštenja policije. Jedan imigrant iz Iraka je izjavio BBC-u da bi “vjerojatno i on bio optužen da je terorista da je poginuo u napadima”.

Scotland Yard je saopštio da je sada usredotočen na organizatore terorističkih napada i one koji su napravili eksplozivne naprave.

Londonski Times tvrdi da se zna ko je glavni organizator i da je to Britanac pakistanskog podrijetla koji je dan uoči napada napustio Britaniju.

Ima dosta manipulacija i oko porijekla korištenog eksploziva. Utvrđeno je da je riječ o plastičnom eksplozivu kakav se lako može nabaviti u zemljama bivše Jugoslavije i u Istočnoj Evropi. Najveći proizvođač i distributer tog eksploziva je Češka Republika.

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke je demantovao da je eksploziv došao s Balkana. On kaže da je vjerojatno nabavljen u Iraku ili Čečeniji.

Ocjena da iza bombaških napada stoje britanski muslimani dovela je u Velikoj Britaniji do primjetnog porasta antimuslimanskog raspoloženja pa su učestali napadi na one koji su zbog boje kože i odijevanja očigledno islamske vjeroispovijesti i na džamije.

Politički komentatori se pribojavaju da bi napadi u Londonu i reakcije javnosti mogli značiti i kraj multikulturnog i multietničkog društva u Britaniji.