Svijet
0

London očekuje s Medvjedevim novi početak u odnosima s Rusijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
London je ocijenio da inauguracija novog ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva u srijedu predstavlja priliku za "novi početak" odnosa između Rusije i Zapada, ali je upozorio da će se njegova buduća vlada ocjenjivati prema djelima.

"Čestitamo predsjedniku Medvjedevu na njegovoj današnjoj inauguraciji", izjavila je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Predsjednik Medvjedev ima priliku da ponudi novi početak u odnosima između Rusije i ostatka svijeta. Nadamo se da će iskoristiti tu priliku, a mi ćemo o novoj vladi suditi na temelju njenih akcija i rezultata", dodala je ona.

Glasnogovornik Foreign Officea precizirao je da je novi ruski predsjednik prihvatio prijedlog britanskog premijera Gordona Browna, naveden u njegovoj čestitki, da se sastane s njim na margini budućeg samita G8 u julu u Japanu.

Odnosi između Londona i Moskve krajnje su zategnuti tokom mandata Medvjedevog prethodnika Vladimira Putina, zbog smrti bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinjenka, otrovanog polonijem u Londonu u novembru 2006.