{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London najbogatiji grad u Evropi

S
13.3.2012. u 23:44
0
5
London najbogatiji grad u Evropi
0
London najbogatiji grad u Evropi
London
Najbogatiji grad u Evropi je London, gdje je ukupna ekonomska aktivnost 78.000 eura po stanovniku mjereno kupovnom moći, a slijede Luksemburg, Brisel, Hamburg i Minhen, podaci su Evropskog statističkog zavoda Evrostat koji je analizirao kupovnu moć u evropskim regijama.
Bratislava se, prema bruto nacionalnom dohotku izraženom u kupovnoj moći, probila među deset regija u EU koje imaju najrazvijeniju privrednu aktivnost. Kupovna moć Slovaka iz Bratislave je 1,8 puta viša nego kupovna moć prosječnog Evropljanina.

Najsiromašnije regije su dvije u Bugarskoj i dvije u Rumuniji. Kupovna moć građana tih pokrajina je oko 27 odsto kupovne moći prosječnog Evropljanina.

Italija i Francuska su zemlje koje se kao cjeline smatraju prosječnim. Francuski prosjek pada zbog nekoliko bivših kolonija u Okeaniji, a Italija ima velike razlike između sjevera i centra s jedne strane, i juga s druge strane.

Prema Evrostatu, 39 je regija koje ostvaruju BDP po stanovniku veći od prosjeka za 1,25 puta.

Među njima je osam regija u Njemačkoj, pet u Holandiji, po četiri u Italiji i Austriji, po tri u Belgiji, Španiji i Velikoj Britaniji, dvije u Finskoj, po jedna u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Od 65 regija s BDP nižim od tri četvrtine prosjeka u EU, petnaest ih se nalazi u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumuniji, šest u Mađarskoj, pet u Bugarskoj, po četiri u Grčkoj, Francuskoj (redom prekomorske oblasti) i u Italiji, te po tri regije u Portugalu i Slovačkoj, dvije u Velikoj Britaniji, po jedna u Španiji, Sloveniji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, objavio je Evrostat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: