Svijet
0

London najavio zamrzavanje odnosa s Iranom

FENA
Margaret Beckett; Foto: AFP
Margaret Beckett; Foto: AFP
Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett najavila je u srijedu zamrzavanje bilateralnih odnosa Velike Britanije s Teheranom do rješenja krize oko britanskih mornara zarobljenih u Zalivu.

"Sada smo u novoj fazi diplomatske aktivnosti. U toj fazi treba da koncentriramo sve napore na bilateralnom planu na rješavanje toga problema", izjavila je ministrica, javlja AFP.

"Zamrznut ćemo, dakle, sve druge zvanične bilateralne odnose s Iranom do rješenja ove situacije", izjavila je ministrica pred poslanicima.

Ona je u utorak skratila putovanje po Turskoj kako bi se hitno vratila u London.

"Niko ne treba sumnjati u ozbiljnost s kojom pristupamo ovim događajima", kazala je ministrica Beckett šestog dana od zarobljavanja britanskih mornara u Zalivu.

Nešto ranije britanski premijer Tony Blair je također pred poslanicima izjavio kako je vrijeme da se "pojača međunarodni i diplomatski pritisak" na Iran da bi ta zemlja u ovoj krizi ostala izolirana.

Zarobljavanje petnaest mornara koji su djelovali u okviru mandata Ujedinjenih nacija "apsolutno je neosnovano", ponovio je premijer.

Britansko ministarstvo odbrane je nešto ranije u toku dana objavilo koordinate mjesta zarobljvanja britanskih mornara, naglasivši da su se oni nalazili na više od tri kilometra unutar iračkih voda, blizu ušća rijeke Shatt al-Arab.

Mornare je iranska mornarica zarobila "iz zasjede", a njihovo zatvaranje je "neopravdano i nekorektno", naglasio je admiral Charles Style na konferenciji za štampu.