|

FOTO
/
London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena

London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena
161
Klix.ba
6.12.2012. u 17:29
0
komentara
161

dijeljenja
London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena Nacrt džamije
Jedan od najvećih islamskih centara u zapadnoj Evropi neće biti izgrađen. Džamija u istočnom Londonu pod imenom Abbey Mills nije dobila dozvolu za gradnju od Vijeća Općine Newham.
Trebala je biti izgrađena u blizini mjesta održavanja Olimpijskih igara 2012. godine i bilo je predviđeno da može primiti najmanje 9.500 vjernika, a cijeli kompleks i do 40.000 ljudi.


Futuristički projekt "islamska četvrt", kojeg je još prije deset godina predložila islamska misionarska grupa Tablighi Jamaat, podrazumijevao je multifunkcionalnu džamiju na 7,3 hektara, bez munare, sa providnim krovom, a u okviru kompleksa su trebali biti izgrađeni i uredi, škola, sportski paviljon, restorani i stanovi. Trebala je biti izgrađena na prostoru nekada korištenom u industrijske svrhe.


Ipak, vijećnici Općine Newham sinoć su procijenili da je kompleks prevelik i da bi utjecao na izgled ovog dijela grada u kojem se nalaze važne historijske građevine, odnosno da ne bi odgovaralo potrebama zajednice. Osim toga, imao bi samo 300 parking mjesta, što smatraju nedovoljnim, a ne bi osigurao dovoljno prostora za smještaj ili zaposlenje građana.


Hiljade demonstranata, uglavnom iz Birminghama i Bradforda, okupilo se sinoć na ulicama ispred gradske vijećnice u znak protesta protiv odluke Vijeća.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.