{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena

6.12.2012. u 17:29
161
London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena
161
London: Džamija za 10.000 vjernika neće biti izgrađena
Nacrt džamije
Jedan od najvećih islamskih centara u zapadnoj Evropi neće biti izgrađen. Džamija u istočnom Londonu pod imenom Abbey Mills nije dobila dozvolu za gradnju od Vijeća Općine Newham.
Trebala je biti izgrađena u blizini mjesta održavanja Olimpijskih igara 2012. godine i bilo je predviđeno da može primiti najmanje 9.500 vjernika, a cijeli kompleks i do 40.000 ljudi.


Futuristički projekt "islamska četvrt", kojeg je još prije deset godina predložila islamska misionarska grupa Tablighi Jamaat, podrazumijevao je multifunkcionalnu džamiju na 7,3 hektara, bez munare, sa providnim krovom, a u okviru kompleksa su trebali biti izgrađeni i uredi, škola, sportski paviljon, restorani i stanovi. Trebala je biti izgrađena na prostoru nekada korištenom u industrijske svrhe.


Ipak, vijećnici Općine Newham sinoć su procijenili da je kompleks prevelik i da bi utjecao na izgled ovog dijela grada u kojem se nalaze važne historijske građevine, odnosno da ne bi odgovaralo potrebama zajednice. Osim toga, imao bi samo 300 parking mjesta, što smatraju nedovoljnim, a ne bi osigurao dovoljno prostora za smještaj ili zaposlenje građana.


Hiljade demonstranata, uglavnom iz Birminghama i Bradforda, okupilo se sinoć na ulicama ispred gradske vijećnice u znak protesta protiv odluke Vijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: