Svijet
0

London: Kraljica Elizabeta II proglasila Salmana Rushdija vitezom

FENA
Pisac Salman Rushdi, koji je bio žrtva fetve koju je 1989. godine izrekao iranski imam Homeini, i Oleg Gordievski, bivši sovjetski dvostruki agent, nalaze se među ličnostima koje je u subotu odlikovala kraljica Elizabeta II.

Povodom zvanične proslave svoga rođendana, kraljica je odlikovala ovu dvojicu vitezova koji će od sada ispred svoga imena pisati "sir". Radi se o Ianu Bothamu, bivšem vrlo popularnom igraču kriketa i Salmanu Rushdiju.

Više stotina ličnosti je odlikovano za svoj doprinos u umjetničkom, sportskom, diplomatskom i medijskom svijetu.

Na listi novih vitezova britanskog carstva je novinarka infomativnog kanala CNN-a Christiane Amanpour, koja ima dvojno državljanstvo, iransko i britansko i australijski glumac Barry Humphries.

Oleg Gordievski, bivši pukovnik KGB-a koji je 80-ih godina pobjegao u Veliku Britaniju, odlikovan je za "zasluge za sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva. Ista nagrada je dodijeljena i sir Emyru Jonesu Parryju, britanskom ambasadoru u Ujedinjenim narodima.

Za zasluge u sportu, kraljica je odlikovala nogometaše Ryana Giggsa iz Manchester Uniteda i Teddyja Sheringhama iz kluba West Ham.

Nakon višesedmičnih špekulacija u britanskoj štampi, bivši kapiten engleske fudbalske ekipe David Beckham nije postao vitez.