Svijet
53

London: Hiljade građana na ulicama, mnogi uništavali saobraćajne znakove i vozila

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hiljade maskiranih demonstranata protestovalo je ispred londonskog Westminstera u srijedu navečer u jeku najave da će "blokirati grad" kako bi iskazali svoj antikapitalistički stav.

Stotine policajaca čuvalo je red zbog najave grupe Anonymous da će demonstracije izazvati saobraćajni kolaps glavnog grada Engleske. Službenici sigurnosti bili su primorani izvući palice kada su demonstranti odlučili iskaliti bijes uništavanjem saobraćajnih znakova.

Među demonstrantima je bilo i 14-godišnje dijete koje je za sobom vuklo sigurnosnu ogradu uzvikujući "Revolucija – jedina solucija", dok su njegovi drugovi šarali po parkiranim policijskim vozilima, prenosi Daily Mail.

Hiljade građana je nakon skupa ispred Westminstera prešlo pred Buckinghamsku palatu, poslije čega su krenuli u šetnju gradom.

Organizacija protesta pod nazivom "Million Mask March" nije bila ograničena samo na London već na stotine gradova širom svijeta. Ipak, londonski događaj je imao najviše odjeka u medijima.

Demonstranti su nosili maske "Guy Fawkes", a protestovali su protiv masovnog videonadzora, sužavanja ljudskih prava i budžetske štednje nauštrb običnih građana.

Do ponoći je u Londonu uhapšeno najmanje deset osoba, a demonstracijama su se pridružile i poznate ličnosti poput Russella Branda i Vivienne Westwood.