Svijet
0

London: Blair za memoare već dobio četiri miliona funti

FENA
Britanski premijer Tony Blair je već ugovorio objavljivanje svojih memoara kada napusti premijersku funkciju i unaprijed dobio četiri miliona funti (šest miliona eura), otkriva u subotu londonski "Daily Telegraf".

Blair je, saznaje list, o memoarima sklopio "nepisani dogovor" s medijskim magnatom Rupertom Merdokom i knjiga, bez obzira na to kada premijer Bler napusti funkciju, neće biti objavljena prije narednih parlamentarnih izbora u Britaniji.

Merdok je vlasnik nekoliko listova u Britaniji, među ostalima "Timesa" i najtiražnijeg tabloida "Sun", i njegova štampa, uprkos svim krizama i problemima, najupornije podržava premijera Blaira. Mnogi su skloni da tvrde da Blaira na vlasti sa svojom medijskom podrškom upravo i održava sam Merdok.

Merdok živi u Americi gdje njegovu medijsku imperiju predvodi televizija "Fox".

Premijer Blair je ranije najavio da će se povući s vlasti do septembra ove godine ali sada je sve neizvjesnije kada će to biti, ranije ili kasnije.

Komentator "Daily Telegrafa" ukazuje da je pritisak na premijera Blera sve veći ne samo zbog "iračke katastrofe" nego i policijske istrage o prodaji lordovskih titula.

Policija je u petak uhapsila i jednu od najbližih Blairovih saradnica, političku savjetnicu Ruth Turner što znači da se ta ozbiljna krivična istraga ponovo vraća u krug premijera Blaira.