Popravke bi koštale milijarde funti
0

London: Big Ben se naginje, zgrada Parlamenta tone

Sarajevo-x.com
Big Ben (Foto: AFP)
Big Ben (Foto: AFP)
Londonski Big Ben se naginje, a zgrada Parlamenta tone ka rijeci Temzi, izvještavaju britanski mediji. Komisija Donjeg doma, koja je odgovorna za održavanje neogotske zgrade Parlamenta, će se sastati da razmotri ovaj problem, javlja Reuters.
Big Ben (Foto: AFP)
Big Ben (Foto: AFP)
Britanski Daily Telegraph izvještava da bi popravke koštale milijarde funti, ali glasnogovornik Komisije Donjeg doma nije komentarisao troškove, nego je najavio sastanak grupe kako bi razmotrili opcije i budućnost zgrada koje su dizajnirali Charles Barry i Augustus Welby Pugin.

Big Ben je visok 96 metara i nageo se za oko 46 centimetra na svoju lijevu stranu. Ekspert za građevine, koji je bio glavni konsultant za krivi toranj u Pizi, rekao je da nema razloga za brigu i da bi trebalo još 10.000 godina da naginjanje dostigne zabrinjavajući ugao.

"Nagetost je vidljiva odavno, tako je godinama. To je normalno i vjerovatno je nagetost postojala još i prije, možda čak i pri gradnji tornja", rekao je profesor sa Imperial koledža u Londonu, prenosi Associated Press.