{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London bi se saglasio sa Gaddafijevim ostankom

S
26.7.2011. u 10:59
0
6
London bi se saglasio sa Gaddafijevim ostankom
0
London bi se saglasio sa Gaddafijevim ostankom
Muammar Gaddafi
Velika Britanija u utorak je priznala da bi Muammar Gaddafi mogao da ostane u Libiji ukoliko odustane od vlasti i opredijeli se za tihi odlazak u penziju.
Britanski ministar inostranih poslova William Hague priznao je prvi put da bi Velika Britanija mogla da se saglasi sa mogućnosti skraćivanjem trajanja rata prije nego što bi vojna akcija primorala Gaddafija na odlazak u egzil.

London je time prihvatio novi stav koji su iznijeli Francuska, čiji je ministar inostranih poslova Alain Juppe trenutno u Londonu, i libijska opozicija koja je javno sugerisala da bi Gaddafi mogao da ostane u Libiji.

Analitičari navode da bi eventualni sporazum, kojim bi Gaddafiju bilo dozvoljen odlazak u interni egzil, omogućio libijskom lideru da izbjegne optužbe za ratne zločine pred sudom u Hagu.

Hague je naglasio da će Britanija podržati bilo koju odluku koju na slobodan način donesu dvije strane u sukobima u Libiji.

"Ono šta će se dešavati sa Gaddafijem, naposljetku je odluka libijskog naroda. Naš stav je da je najbolji način da se Libijcima pokaže da neće više živjeti u strahu od Gaddafija taj da on ode iz te zemlje. Ali, šta god da se desi, Gaddafi mora da ode sa vlasti", rekao je Hague.

Predsjedavajući libijskog Nacionalnog prelaznog sacjeta Mustapha Abdul Jalil rekao je američkom dnevniku Wall street journal da libijski lider i njegova porodica mogu ostati u Libiji sve dok lideri pobunjenika mogu da kontrolišu nekadašnjeg diktatora.

Jalil je naglasio da Gaddafi može ostati u Libiji uz odeređen uslove. Prema njegovim riječima, oni moraju da donesu odluku gdje će biti i nadgledati ga.

On je dodao da isti uslovi važe i za gadafijevu porodicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: