Upozorenje Agencije za okoliš
0

London bi mogao nestati u poplavi

Sarajevo-x.com
Dramatične simulacijske fotografije pokazuju kako bi poplave mogle uništiti veće gradove širom Velike Britanije i potopiti hiljade domova ukoliko se ne postave adekvatne barijere, piše Daily Mail.

Centri Londona, Birminghama, Cardiffa i Liverpoola bi mogli biti potpuno potopljeni zbog čega bi moglo doći do prekida poslovanja u tim gradovima usljed velikih poplava.

Fotografije mogućeg uništenja usljed poplave je objavila Agencija za okoliš, kako bi upozorila na opasnost od prirodnih katastrofa.

Vježbe za moguću katastrofu će uskoro početi, a u njima će učestvovati oko 10.000 ljudi, gdje će se pratiti reakcija hitnih službi i zajednice.

Oko 2 miliona eura je uloženo u vježbe u kojim će sudjelovati deset ministarstava i komunalnih preduzeća. To će biti najveća civilna vježba u historiji. Tokom sljedeće sedmice će se pratiti kako se službe nose sa poplavama, izlijevanjem rijeka i plimnim valovima u različitim dijelovima zemlje.

Ministri će održati sastanke sa policijom, vatrogascima, spasilačkim službama i lokalnim vlastima kako bi imali uvid u njihovu spremnost na potencijalnu katastrofu. Pet opskrbljivača vodom i skoro svi opskrbljivači električnom energijom su spremi za adekvatan odgovor u slučaju poplave.

U vježbi će sudjelovati i princ William, jer će RAF-ovi helikopteri sudjelovati u spašavanjima ljudi sa krova potopoljenog autobusa na jezeru Bala u Walesu.

"Ekstremno vrijeme i podizanje nivoa mora znače da se moramo pripremiti za veliku poplavu. Ovo će biti najveća vježba u historiji, te je izvanredna prilika da testiramo svoje mogućnosti", rekao je ministar okoliša Richard Benyon.

Benyon je istakao da vježba nije finansirana novcem Ministarstva za zaštitu od poplava, kojem su uskraćena značajna sredstva revizijom budžeta, nego iz fonda za hitne intervencije. Ambicije ministara su da zaštite 145.000 domova u sljedeće četiri godine.