Svijet
0

Ljubljana: Europski socijalisti za zapadni Balkan u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mir i stabilnost u regiji, te jasna europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, prioritetan je cilj Europske unije, a podržavaju ga i europski socijalisti, koji su u petak u Ljubljani održali konferenciju o regionalnoj stabilnosti i približavanju država zapadnog Balkana EU, u organizaciji frakcija socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka u Europskom parlamentu.

Konferenciju, iza zatvorenih vrata, vodio je predsjednik frakcije socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka u Europskom parlamentu Martin Schulz, a prisustvovala su i izaslanstva socijaldemokratskih stranaka iz regije.

U izjavi o političkoj strategiji za zapadni Balkan navodi se da mir i stabilnost u regiji, te jasna perspektiva država zapadnog Balkana za članstvo u EU, uz ispunjenje uvjeta, predstavljaju prioritetan cilj Europske unije, koji podržavaju i europski socijalisti.

"Ohrabrujemo i podržavamo integraciju demokratske Srbije okrenute reformama. Očekujemo da će srbijanska Vlada pridonijeti miru, prosperitetu i stabilnosti u regiji i da će podržati europski put za koji se odlučio narod na nedavnim predsjedničkim izborima. Očekujemo da će Srbija uskoro biti spremna potpisati privremeni sporazum o stabilnosti i pridruživanju", navedeno je u izjavi.

Europski socijalisti i socijaldemokrati također su vlasti na Kosovu pozvali da poštuju ljudska prava i u cijelosti primijene Ahtisaarijev plan kako bi se "položili temelji za multietničko Kosovo koje će davati doprinos sigurnosti i stabilnosti u regiji".

Na konferenciji za novinare nakon završetka konferencije, predsjednik frakcije PES u Europskom parlamentu Martin Schulz pozvao je vlasti u Srbiji da ne poduzimaju nikakve korake koji bi poticali nasilje i ugrozili stabilnost i život stanovnika. Istaknuo je da Srbija izolirana od EU ne bi imala perspektivu, te da stanovništvo u Srbiji, a osobito mladi, podržavaju ulazak Srbije u EU.

Odgovarajući na pitanje o eksploziji ispred misije EU-a u Mitrovici, zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda je rekao da je mitrovičko područje najosjetljivije, te pozvao srbijanske vlasti da se ne miješaju u situaciju na Kosovu jer bi to moglo imati neželjene posljedice.

Swoboda je istaknuo da je stajalište socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka u Europskom parlamentu da prvenstveno treba izbjegavati nasilje, u pristupu pitanju Kosova treba voditi računa o realnosti te da na Kosovu kao i u drugim zemljama u regiji treba voditi računa o multietničkom sastavu.