Istraga dovela do e-mailova
51

Ljubavnu aferu šefa CIA-e Petraeusa otkrio FBI

FENA
David Petraeus (Foto: AFP)
David Petraeus (Foto: AFP)
Ljubavnu aferu zbog koje je bivši direktor CIA-a David Petraeus dao ostavku otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni system Centralne američke obavještajne agencije, a koja je uključivala i Petraeusovu elektroničku poštu, tvrde bivši američki obavještajci, piše u subotu The Washington Post.

Istraga je tako dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi s Paulom Broadwell, bivšom oficirkom američke vojske i suautoricom Petraeusove biografije.

Petraeus, penzionisani američki general kojeg su smatrali i potencijalnim predsjedničkim kandidatom, sastao se u četvrtak s predsjednikom Barackom Obamom i ponudio ostavku koju je Obama u petak prihvatio.

"Nakon što sam bio u braku 37 godina donio sam krajnje lošu prosudbu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše", rekao je Petraeus, bivši vojni zapovjednik i nositelj brojnih odličja koji je vođenje CIA-e preuzeo 2011. godine.

Bivši i sadašnji oficiri američke vojske kažu da Petraeusa već duže vremena prate glasine o nevjeri. Pravosudni dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kažu kako istraga ne bi trebala rezultirati podizanjem optužnica protiv Petraeusa ili Broadwell.

Broadwell, koja je također udana, diplomirala je na američkoj vojnoj akademiji West Point i radila je na Univerzitetu Harvard te je suautorica knige "All In: The Education od General David Petraeus".

Nakon što su se 2006. upoznali na Harvardu, gdje je Broadwell pisala disertaciju na temu vodstva, dvojac je uskoro počeo razmjenjivati elektroničku poštu i raspravljati o njenom istraživanju. Petraeus, kojeg je Obama 2010. imenovao zapovjednikom američkih jedinica u Afganistanu, pozvao ju je u Kabul gdje je boravila nekoliko puta i svoje istraživanje odlučila pretvoriti u Petraeusovu biografiju.