Svijet
7

Ljekar: Donald Trump je savršeno zdrav

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je savršeno zdrav, tvrdi njegov ljekar Harold N Bornstein.

U pismenoj obavijesti o zdravstvenoj situaciji republikanca, objavljenoj nakon što je njegova oponentica Hillary Clinton dobila upalu pluća, ljekar je naveo da je Trump visok 1,9 metara i da ima 107 kilograma.

Oba predsjednička kandidata u SAD-u našla su se pod lupom javnosti koja traži transparentne podatke o njihovom zdravlju. Clinton ima 68, a Trump 70 godina.

Trump, prema navodima u ljekarskom pismu, uzima lijek za snižavanje holesterola i male doze aspirina. Ne koristi duhanske proizvode niti alkohol.

Indeks tjelesne mase mu je 29,5, što prema američkim mjerenjima znači da ima višak kilograma, ali i da je vrlo blizu gojaznog.

BBC piše da je dr. Bornstein neobičan čovjek koji je u decembru prošle godine tvrdio da će Trump biti "najzdraviji pojedinac ikada izabran za predsjednika". Kasnije je priznao da je tu tvrdnju napisao na jednoj stranici papira za manje od pet minuta, što bi značilo da nije pretjerano promislio o napisanom. Međutim, i ovaj novi dokument ide u skladu sa bizarnom kampanjom republikanskog kandidata koji je prošle sedmice, gostujući u TV emisiji Dr. Mehmeta Oza kazao: "Osjećam se jednako dobro kao i kad sam imao 30 godina".

Dr. Bornstein, specijalista gastroenterologije u bolnici Lenox Hill u New Yorku, o Trumpovom zdravlju brine od 1980., navodi se u pismu u kojem otkriva i da je Trump samo jednom bio u bolnici i to sa 11 godina zbog slijepog crijeva.

Ipak, iz pisma se ne može otkriti detaljna medicinska historija.

Do predsjedničkih izbora u SAD-u ostala su još 54 dana.