Svijet
0

Lista pasoša s kojima gotovo da ne možete krenuti na putovanje

Klix.ba
Vjerovatno ste nebrojeno puta do sada pomislili da je najgore putovati s pasošom Bosne i Hercegovine, da su vam potrebne vize za brojne zemlje te da sa bh. pasošem nigdje niste prispjeli. No, nije tako. Konsultantska kompanija Henley i partneri sastavila je listu "najgorih pasoša" za međunarodna putovanja.

Analizirajući vizne propise zemalja svijeta sastavljana je lista pasoša s kojima gotovo da je nemoguće uputiti se na putovanje svijetom.

"U današnjem, globalnom svijetu, vizna ograničenja igraju važnu ulogu u kontroli kretanja stranih državljana preko granica. Mnoge zemlje danas zahtijevaju da građani koji dolaze iz drugih zemalja imaju vizu kako bi ušli na njihovu teritoriju. To da li je potrebna viza ili ne također zavisi i od odnosa između pojedinih zemalja te statusa zemlje u međunarodnoj zajednici. Naravno, postoje zemlje čiji se građani mogu gotovo cijelim svijetom "šetati" bez viza. Najprije, to su građani Finske, Švedske i Velike Britanije, kojima nisu potrebne vize za 173 zemlje, a slijede državljani Danske, Njemačke, Luksemburga i SAD-a, kojima vize ne trebaju za 172 zemlje svijeta", navodi se u saopćenju kompanije.

No, nasuprot tome postoje zemlje čiji građani mogu tek u nekoliko desetaka zemalja svijeta ući bez vize. Naprimjer, Afganistanci sa svojim pasošem mogu ući u samo 28 zemalja svijeta.

Lista "najgorih" pasoša:

  1. Afganistan (28 zemalja)
  2. Irak (31)
  3. Somalija (32)
  4. Pakistan (32)
  1. Palestina (36)
  2. Eritreja (36)
  3. Nepal (37)
  4. Sudan (38)
  5. Šri Lanka (38)
  6. Liban (38)