Njemačka
55

Lisel Heise ima 100 godina i kandidirala se na izbore za gradsko vijeće

Klix.ba
Za većinu ljudi koji imaju stotinu godina vjerovatno bi jedini životni cilj bio da su vitalni i da mogu da se kreću na vlastitim nogama, no kada je upitanju Lisel Heise to nije slučaj. Ova stogodišnja bakica ima neke druge ideje.

Naime, Lisel Heise koja je bivša nastavnica sporta odlučila je okrenuti list u knjizi svog života i započeti jedno posve novo razdoblje i to kandidaturom na izbore za Vijeće u svom rodnom gradu Kirchheimbolandenu, piše Guardian.

Svoju kampanju usmjerila je na ponovno otvaranje gradskog vanjskog bazena, koji je zatvoren 2011. godine. Heise je oduvijek bila glasna u svojim nastojanjima da se bazen otvori, no zbog godina su je kako kaže često ignorirali.

"Mikrofon je često bio isključen kada bih počela govoriti o bazenu, a onda bih naravno prestala jer nije bilo smisla. Sada kada sam napunila stotinu godina u drugom sam položaju. Sada imam priliku otvoriti usta i reći nešto", rekla je.

Izbori će biti održani 26. maja, a glasači iz Kirchheimbolandena, grada s oko 8.000 stanovnika u jugozapadnoj pokrajini Rhineland-Palatinate, moći će glasati za ovu simpatičnu bakicu koja je član grupe "Wir für Kibo", koja se zalaže za održivi razvoj i više građanskog angažmana.

"Vrlo smo sretni što je Lisel Heise sa nama. Ona nam je donijela publicitet koji nam je pomogao da bolje iskomuniciramo naše ciljeve i prenesemo našu poruku ”, rekla je Helga Bürmann, članica odbora.

Ova baka i prabaka više puta je kazala i kako se kandidirala kako bi napokon mogla učiniti nešto dobro za mlade ljude.