Svijet
0

Lieberman odbija zamrzavanje izgradnje u Jerusalemu

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman izjavio je u utorak kako je njegova vlada odlučila da nastavi izgradnju u Jerusalemu, što podrazumijeva i istočni arapski dio grada koji je Izrael osvojio i pripojio u junu 1967.

"Ne možemo zamrznuti izgradnju u Jerusalemu, ni na istoku, ni na zapadu, ni kod Arapa, ni kod Židova, jer je suverenitet naše države u igri u glavnom gradu", izjavio je za državni radio Lieberman koji vodi ultranacionalističku stranku Israel Beiteinou.

"Međunarodna zajednica hoće da nas vrati do granica iz juna 1967. godine, što ne bi okončalo sukob s Palestincima nego bi ga približilo regiji Tel-Aviva", dodao je on.

Lieberman smatra da je Izrael više puta tokom protekle godine pokazao dobru volju "prihvatanjem principa palestinske države, desetomjesečnim zamrzavanjem izgradnje u kolonijama na Zapadnoj obali i ukidanjem kontrolnih mjesta na cestama, a sada je na Palestincima da naprave ustupke", kazao je on.

Palestinci, koji žele da od istočnog Jerusalema naprave svoj glavni grad, odbijaju započeti direktne pregovore s Izraelom dok ne bude potpuno zamrznuta izgradnja na okupiranim teritorijima.