Svijet
1

Lieberman: Izrael treba nove saveznike, veze sa SAD-om su sve slabije

Klix.ba
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Tel Aviv hitno treba nove saveznike na globalnoj političkoj sceni, uz Washington, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u vrijeme kada je premijer Benjamin Netanyahu u posjeti Rusiji kako bi lobirao protiv dogovora o nukleranom oružju sa Iranom, o čemu se trenutno raspravlja u Ženevi.

"Veza između Izraela i njegovog glavnog strateškog partnera SAD-a je oslabila. To je razumljivo. Amerikanci već imaju previše izazova sa Sjevernom Korejom, Afganistanom, Pakistanom, Iranom i Irakom, a imaju i svojih ekonomskih problema", rekao je Lieberman.

On nije ulazio u detalje, ali je rekao da Izrael treba tražiti razumijevanje na mjestima koja ne zavise od novca iz arapskog svijeta i sa onima koji žele sarađivati sa Izraelom u području inovacija, prenosi Russia Today.

Njegovi komentarti došli su u vrijeme druge ovogodišnje posjete Netanyahua Rusiji, gdje Izrael traži podršku u svojoj kampanji protiv razvoja nuklearnog oružja u Iranu. Ruski predsjednik Putin je, međutim, izjavio kako se nada pozitivnom ishodu razgovora u Ženevi, dodajući kako su i Rusija i Izrael optimistični da će tamo biti donesena rezolucija prihvatljiva za sve.