Upozorenje Kini
2

Lideri Quad zemalja na prvom samitu se založili za slobodan indo-pacifički region

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Indije i Australije obećali su u petak da će i dalje podržavati slobodan i otvoren indo-pacifički region "bez straha od prinude" na prvom samitu, koji predstavlja ujedinjeni front usljed zajedničke zabrinutosti oko Kine.

Dvosatni sastanak u Bijeloj kući Quada, kako se naziva grupacija četiri velike demokratije, pomno će se pratiti u Pekingu, koji je kritikovao tu grupu kao "osuđenu na propast".

"Zalažemo se za vladavinu prava, slobodu plovidbe i letenja, mirno rješavanje sporova, demokratske vrijednosti i teritorijalni integritet država", rekli su američki predsjednik Joe Biden, australijski premijer Scott Morrison, japanski premijer Yoshihide Suga i indijski premijer Narendra Modi rekao je u zajedničkom saopćenju nakon razgovora.

Iako četvorica lidera nisu spomenuli Kinu u javnim primjedbama niti u podužem zajedničkom saopćenju i informativnom listu objavljenom nakon toga, Peking je očigledno bio u fokusu.

U njihovoj izjavi često se spominje insistiranje lidera na ponašanju zasnovanom na pravilima u regiji u kojoj Kina pokušava pokazati mišiće.

"Zajedno se ponovno obavezujemo na promicanje slobodnog, otvorenog poretka zasnovanog na pravilima, ukorijenjenog u međunarodnom pravu i bez straha od prisile, kako bismo ojačali sigurnost i prosperitet u Indo-Pacifiku i šire", rekli su.

Čelnici četvorke također su izrazili podršku malim ostrvskim državama, posebno onima na Pacifiku, kako bi se povećala njihova ekonomska i ekološka otpornost.

Osim toga, oni su pozvali Sjevernu Koreju da se uključi u diplomatiju u vezi sa svojim programima nuklearnog naoružanja i balističkih projektila, što je Pjongjang odbio učiniti ako se ne ukinu međunarodne sankcije.

Lideri su poduzeli korake za podjelu vakcina širom svijeta, pozdravljajući plan Indije da u oktobru obnovi izvoz.