Kontroverzni stavovi
150

Lider vladajuće poljske partije: Berlin od EU želi stvoriti njemački "Četvrti rajh"

V. K.
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik vladajuće poljske partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski iznio je niz kritika na ponašanje Brisela i Evropske unije te je poručio kako Njemačka nastoji pretvoriti EU u federalističku organizaciju.
On je u intervjuu za poljski desničarski list GPC iznio kritike prema Sudu pravde Evropske unije za koji je naglasio kako predstavlja osnovni instrument koji se koristi za nametanje federalističkih ideja.

Ovaj koncept, prema mišljenju lidera poljske vladajuće partije, prije svega dolazi iz Berlina te je trenutne aktivnosti Njemačke nazvao uspostavljanjem "Četvrtog rajha".

"Postoje zemlje koje nisu oduševljene perspektivom izgradnje njemačkog 'Četvrtog rajha' na bazi Evropske unije", rekao je Kaczynsky.

On je naglasio kako izraz "Četvrti rajh" ne bi trebao povezivati sa zloglasnim "Trećim rajhom".

"'Četvrti rajh' nema negativnu konotaciju. Ne odnosi se na Treći rajh, već na Prvi, odnosno Sveto rimsko carstvo", izjavio je Kaczynsky.

O sukobu Poljske s Evropskom unijom, koji je kulminirao tužbom Evropske komisije, Kaczynsky je izjavio kako Poljska nije izazvala taj pravni rat niti ga je htjela.

"Bilo smo suočeni s fundamentalnim izborom koji se svodi na osnovno pitanje. Da li želimo i dalje biti suverena država ili prihvatamo da se naš suverenitet tretira kao višedecenijski incident u historiji našeg kontinenta. Za nas, izbor je nedvosmislen. Poljska će ostati suverena država koja odlučuje o svojoj politici", rekao je lider PiS-a.