Spor oko primata zakona
0

Nastavlja se pravni rat Brisela i Varšave: EU pokrenula sudski postupak protiv Poljske

V. K.
Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija započela je sudski postupak protiv Poljske u sporu koji se odnosi na problem primata zakona Evropske unije na teritoriji Poljske.
Pravni "rat" između Poljske i Evropske unije traje već nekoliko mjeseci, a kulminirao je odlukom Ustavnog suda Poljske u kojoj stoji kako zakoni Evropske unije nemaju primat na teritoriji Poljske.

Presuda Ustavnog suda Poljske izazvala je bijes u Briselu i dodatno naštetila ionako problematičnim odnosima Poljske i šefova EU.

U saopćenju Evropske komisije u kojem se navodi kako je pokrenut sudski postupak protiv Poljske, Brisel navodi kako je Evropska komisija ozbiljno zabrinuta zbog odluke poljskog suda.

"Presuda predstavlja kršenje sporazuma EU. Pojedincima se pred poljskim sudovima uskraćuje pravo na efikasnu sudsku zaštitu. Poljska će imati dva mjeseca da odgovori na pokretanje sudskog postupka", naveli su iz Komisije.

Poljska vlada na čelu s Mateuszom Morawieckim u posljednjih nekoliko godina donijela je niz zakona kojima se revidira pravosuđe u zemlji te se dozvoljava vladi da otpušta sudije koji se protive reformama.

Također, zakoni obuhvataju i snižavanje starosne granice za penzionisanje sudija Vrhovnog suda i stvaranje kontroverznog Vijeća Vrhovnog suda čiji je zadatak disciplinsko kažnjavanje sudija.

Dok sa jedne strane poljska vlada tvrdi kako su reforme bile neophodne za racionalizaciju pravosuđa i eliminaciju ostataka komunističkog režima, kritičari tvrde kako su potezi vladajuće partije praktično narušili nezavisnost pravosuđa kao stuba svakog demokratskog sistema.