Jaroslaw Kaczynski
21

Lider vladajuće partije u Poljskoj tvrdi da odluku o zabrani abortusa nije moguće poništiti

N. V.
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Jaroslaw Kaczynski (Foto: EPA-EFE)
Lider vladajuće stranke u Poljskoj Jaroslaw Kaczynski je kazao da se sudska presuda, kojom se dodatno ograničava mogućnost abortusa, ne može poništiti te je zaprijetio da će biti pokrenuta akcija protiv masovnih protesta koji u toj državi traju otkako je donesena sporna odluka.

"Shodno ustavu presuda niije mogla biti drugačija. Moramo imati na umu da smo potpuno u pravu kada je riječ o pravnim pitanjima i da ovu odluku ne možemo promijeniti", rekao je Kaczynski u videosnimku koji je objavljen na Facebook stranici Zakona i pravde.

Odluka koju je sud donio u četvrtak odnosi se na zabranu abortusa u svim slučajevima osim ukoliko je u pitanju silovanje, incest i ugroženo zdravlje majke. To znači da u slučaju abnormalnosti kod fetusa nije moguće abortirati, a premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da će njegova vlada osigurati zbrinjavanje majki i djece koja budu rođena uprkos zdravstvenim problemima.

Morawiecki i Kaczynski su pozvali na prekid protesta kazavši da demonstranti ne razmišljaju o "masovnom riziku" koji protesti donose u periodu novog vala zaraze koronavirusom.

Prepirke u vezi sa ovim zakonom su izbile i u parlamentu danas kada su opozicioni zastupnici okružili Kaczynskog, a nosili su i plakate s natpisima "Legalan abortus", "Sramota" i "Ovo je rat".