Svijet
0

Lider tajvanske vladajuće stranke otputovao u posjetu Kini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa tajvanske vladajuće stranke u ponedjeljak je otputovao u šestodnevnu posjetu Kini, što se smatra još jednim znakom poboljšanja odnosa između dvije strane.

Tokom posjete, predsjednik stranke Kuomintang (Nacionalističkke stranke) Wu Poh će se sastati s vodećim kineskim liderima i raspravljati o saobraćajnim vezama u Tajvanskom moreuzu.

On je prvi lider tajvanske vladajuće stranke koji posjećuje Kinu otrkako su se dvije strane razišle 1949. godine.

Njegova posjeta uslijedila je nekoliko dana nakon što je Ma Ying-jeou položio zakletvu za predsjednika Tajvana.

Ma želi bolje odnose s Kinom i pozvao je na otvaranje "novog poglavlja mira".

Njegov prethodnik, Chen Shiu-bian, razgnjevio je Kinu svojim potezima ka formalnoj nezavisnosti, a odnosi između dvije strane tokom njegovog mandata bili su ozbiljno zategnuti.

Dok je napuštao Tajvan, Wu je izjavio da njegova 16-člana delegacija ima veliku odgovornost.

"Nadam se da će posjeta pomoći razvoju pozitivnih veza preko tjesnaca, obezbijediti sigurnost tajvanskog naroda, održati blagostanje tajvanskog naroda i unaprijediti vladinu politiku premna Kini", kazao je.

Wu će se sastati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom u srijedu.

Očekuje se da dvojica lidera razgovaraju o uspostavi direktnih letova preko tjesnaca i dopuštanju ulaska većeg broja kineskih turista u Tajvan.

Dopisnica BBC-a iz Tajpeha Caroline Gluck javlja, međutim, kako Wu nije ovlašten da potpiše bilo kakav dokument s kineskim zvaničnicima.

A neki analitičari tvrde da Kina priprema teren za poboljšanje odnosa omogućujući ovakav sastanak na visokom nivou prije posjete vođe tajvanskog poluzvaničnog tijela, Fondacije za veze preko tjkesnaca.

To je jedina organizacija koju je stvorio Tajvan da održava pregovore s Pekingom u odsustvu zvaničnih kontakata.

Ma je, ipak, pozdravio posljednju posjetu, javlja dopisnica BBC-a.

On je izjavio da kontakti između dvije vladajuće stranke mogu poslužiti kao, kako ju je nazvao, "druga traka" za pomoć u poboljšanju i promoviranju odnosa između Tajvana i Kine.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, iako su se dvije strane razišle u jeku građanskog rata od 1949.