Bivši predsjednik
5

Dvostruke igre Xi Jinpinga: Vojna intervencija i dalje je u zraku, a u Peking je stigao pogodni Tajvanac

V. K.
Ma Ying-jeou i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Ma Ying-jeou i Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kine Xi Jinping sastao se danas u Pekingu s bivšim predsjednikom Tajvana Ma Ying-jeouom što je posjeta koja je posebno zaintrigirala sve na Dalekom istoku, ali i u ostatku svijeta.

Ma, koji je predvodio studentsku delegaciju u Kini, susreo sa sa Xijem u Pekingu u Velikoj dvorani naroda što je mjesto koje je inače rezervisano za sastanke stranih lidera s visokorangiranim zvaničnicima Kine.

Ovu priliku Xi je iskoristio kako bi tokom sastanka naglasio svoje uvjerenje da je Tajvanu i Kini suđeno da budu ujedinjeni.

"Vanjsko miješanje ne može zaustaviti historijski trend ponovnog okupljanja zemlje i porodice. Ljudi s obje strane Tajvanskog moreuza su Kinezi. Ne postoji zloba koja se ne može riješiti, nema problema o kojem se ne može razgovarati i nema sile koja može da nas razdvoji", poručio je Xi.

S druge strane, bivši predsjednik Tajvana rekao je kako bi rat između Pekinga i Taipeija bio nepodnošljiv teret za kinesku naciju.

"Kineski narod s obje strane Tajvanskog moreuza definitivno će imati dovoljno mudrosti da mirno rješava sporove preko tjesnaca te izbjegne sukobe", rekao je Ma.

Iako su oba zvaničnika poslala pomirljive poruke, ono što treba naglasiti jeste da je Ma i dalje član opozicione stranke Kuomintang koja se kroz historiju pokazala mnogo bolji partner za Peking u odnosu na vladajuću Progresivnu demokratsku partiju Tajvana.

Uprkos tome što se i Kuomintang u svojim načelima ne slaže sa ujedinjenjem Tajvana i Kine, stranka je kroz historiju potencirala razvoj bližih veza s Kinom kao princip očuvanja mira.

Bivši predsjednik Ma napustio je funkciju prije osam godina, ali još uvijek ima određeni društveni i politički utjecaj na Tajvanu. Ovo je ujedno bio drugi sastanak Xija s bivšim predsjednikom Tajvana. Posljednji put lideri su se sreli 2015. godine dok je Ma još uvijek obavljao funkciju predsjednika.

Iako je Xi tokom današnjeg sastanka poslao pomirljive tonove, kineska vojska u prethodnih nekoliko mjeseci obavlja niz vojnih vježbi koje ukazuju na to kako Peking ozbiljno razmišlja i o mogućnosti invazije na Tajvan.

Posljednji satelitski snimci koji su objavljeni krajem marta pokazali su da kineski vojnici vježbaju na poligonima koji su osmišljeni i izgrađeni u stilu aktuelnog predsjedničkog ureda Tajvana.

Pored vojnih vježbi na kopnu, kineska vojska već mjesecima održava i niz vojnih aktivnosti u zraku, a tajvansko ministarstvo odbrane gotovo pa svakodnevno bilježi prelazak kineskih borbenih aviona u područje koje se nalazi pod kontrolom zračnih snaga Tajvana.