Čeka rekaciju SAD-a
56

Lider Sjeverne Koreje izjavio kako su planovi napada na Guam na čekanju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pregledao je planove o ispaljivanju projektila na američku teritoriju Guam, ali je kazao kako će sačekati da vidi šta će uraditi "glupi Yankeeiji", misleći na odluku SAD-a, objavila je državna agencija KCNA.

Prošlu sedmicu obilježila je žestoka retorika i prijetnje o Guamu, ali prema posljednjem izvještaju napravljena je pauza.

Kako piše KCNA, Kim Jong-un istražuje planove već duže vrijeme i diskutuje s višim vojnim zvaničnicima. Komandant strategije čeka naredbe nakon što su zaokružili pripreme za napad na Guam. Krucijalno je to da se navodi u izvještaju kako će lider Sjeverne Koreje sačekati reakciju SAD-a prije nego donese odluku, čime je naglo smanjenja provokativna retorika.

Ipak, BBC piše da se uprkos ovim izjavama nikada ne zna kako će reagovati predsjednik Sjeverne Koreje. Analitičari kažu da bi ovo možda moglo značiti da Pjongjang još nije potpuno spreman za izvođenje napada na Guam te da možda samo kupuje vrijeme.

Izjava je uslijedila nakon što je sekretar odbrane SAD-a James Mattis kazao kako bi ispaljivanje projektila na Guam izazvalo rat te da je američka vojska spremna braniti svoju teritoriju od bilo kakvog napada.

Također, tražio je uvjerenje da su stanovnici Guama dobro zaštićeni ukoliko dođe do ispaljivanja projektila, kao i vojna baza u kojoj se nalazi 160.000 ljudi.

Saveznik Sjeverne Koreje Kina apelovala je na obje strane da spuste tenzije i pronađu diplomatsko rješenje.