Svijet
14

Lider sirijske opozicije u Ženevi: Nemamo rješenja u Siriji dok je Bashar al-Assad na vlasti

Anadolija
Riad Hijab (Foto: EPA)
Riad Hijab (Foto: EPA)
Lider sirijske opozicione delegacije na pregovorima u Ženevi Riad Hijab pozvao je danas međunarodnu zajednicu na provedbu prekida vatre koje se, kako je kazao, narušava u velikim dijelovima zemlje.

Hijab, šef Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), glavnog opozicionog bloka, izjavio je da primirje u Siriji više ne postoji na terenu i da je više od 550 Sirijaca ubijeno, a njih 1.100 ranjeno od "prekida neprijateljstva" između zaraćenih strana koje je proglašeno krajem februara.Usljed zračnih napada snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u više sirijskih gradova danas je poginula najmanje 61 osoba, što je najkrvaviji dan od uspostavljanja djelimičnog i privremenog primirja u ovoj zemlji.

"Čekamo da Međunarodna grupa za podršku Siriji (ISSG) poduzme odlučne mjere protiv onih koji ubijaju sirijski narod. Ne možemo imati rješenje u Siriji dok je Bashar al-Assad na vlasti" izjavio je Hijab na konferenciji za medije u Ženevi.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura je u ponedjeljak u Ženevi potvrdio da mu je delegacija sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC) zvanično uputila odluku o odgađanju mirovnih pregovora o Siriji.

"Ne treba biti političkog procesa koji produžava život režima. Treba postojati raspored i pravi politički proces. Režim nastoji pobjeći od političkog procesa i gdje je ovdje uloga međunarodne zajednice i UN-a?", pitao je Hijab.

Delegacija sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC) je u ponedjeljak saopćila da je donijela odluku o jednostranom odgađanju mirovnih pregovora. Predstavnici HNC-a su saopćili da su odluku o jednostranom odgađanju mirovnih pregovora donijeli zbog kršenja primirja i obustave dostave humanitarne pomoći u Siriju.

Podsjetimo, u Ženevi je u srijedu počeo novi krug mirovnih pregovora o Siriji na kojima će se pokušati pronaći rješenje za ratom pogođenu zemlju.